Presolid, een woning als ‘veilige haven’

Landhuis
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Als we door de entree vanaf de ‘dijk’ in Loosdrecht komen aanrijden, valt ons meteen op hoe aangenaam deze plek aandoet, al vanaf de eerste aanblik. Tuurlijk, heeft ook te maken met de zonnige dag die we hebben uitgekozen voor ons bezoek aan dit Presolid Home landhuis-aan-het-water. Maar ook de ligging aan een kreek en de landelijke uitstraling zijn factoren. Dit is een rietgedekte woning met wit gestucte wanden en zo te zien is er veel waarde gehecht aan symmetrie. Aan de linkerzijkant is een mini-aanlegsteiger want het gezin van Touchka en Willem is een absoluut water- en watersport minnend stel! Aan de achtertuin is overigens nog een langgerekte, houten schuur. Verder staat deze vriendelijke woning met heerlijke achtertuin/veranda ‘lekker’ op zichzelf.

Toch maar nieuwbouw
Je kunt eenvoudig om de woning heenlopen, sla het water s.v.p. wel over, dan is de rust en symmetrie van alle kanten goed zichtbaar. De omgeving is ook van binnen uit prima te bewonderen; de woning heeft immers ruim glasoppervlak gekregen, zodat je goed van deze plek kunt genieten. Willem vertelt: “tja, dat was/is de bedoeling maar bijna nog was het teveel glas, zoals bij de veranda. Daar was aanvankelijk zoveel glas gepland dat we geen muren meer overhielden om een leuk stukje kunst aan op te hangen! Daar hebben we in nauw overleg met de architecten van Building Design uit Zenderen een goede modus voor gevonden. Toch zijn ook wij aangenaam verrast door het licht en de ruimte. Hiervoor woonden wij in een oergezellig maar qua ruimte beperkt huisje in Vreeland aan de Vecht. Dat waterrijke was daar ook en daar raak je echt aan gehecht. Toen we op zoek gingen naar iets groters en we kwamen hier voor het eerst, toen vielen we eigenlijk meteen voor de plek! Er stond toen nog een bescheiden huis in cottage stijl op. Die stijl was een beetje het residu van wat hier ooit is geweest, namelijk een bungalowpark in recreatiestijl. We dachten aanvankelijk niet eens aan nieuwbouw, de inmiddels bouwgrond geworden kavels waren populair omdat het net in de luwte van gewilde grond in Loosdrecht is en daarom ook niet echt een koopje haha! Samen met een bevriende kennis hebben we destijds plannen gemaakt om die oude woning op te knappen maar gaandeweg kwam bleek het al snel veel economischer om voor nieuwbouw te gaan. Dan kun je direct al je wensen inwilligen en van scratch af beginnen. Deze plek kwam altijd al op ons over als een ‘veilige haven’ dus we zijn ons vanaf dat moment gaan richten op nieuwbouw. Ik herinner me nog dat een goede vriend toen net zelf aan het experimenteren was met houtskeletbouw en we zijn daar gaan kijken; zelfs nog grappen gemaakt over dat ‘kabouterhuisje’ maar uiteindelijk had houtskeletbouw wel onze positieve aandacht getrokken! Snel, flexibel, goede isolatie en ach, eigenlijk van alles mogelijk. Ander ding was de goede ‘klik’ met Presolid Home’s contactpersoon Gerard Grobben. Daar ben je dan toch ook gevoelig voor en niet onterecht naar later bleek!”

Loosdrechtse stijl
Willem zit op de praatstoel, we laten hem zijn verhaal gewoon doorvertellen! “Touchka en ik zijn vanaf dat moment een flink mood-board gaan maken, met tekeningen, fotootjes, beschrijvingen allerlei flarden van dingen die we leuk vonden aan woningen. Trappen, dakvormen, ramen, deuren, kleuren, van alles stond erop. Met dat sfeerplaatje zijn we naar Building Design gegaan en… toen we de eerste tekeningen in handen kregen was het meteen al voor 95 % de schets die we gehoopt hadden! Naar onze wensen was perfect geluisterd. Wij wilden bijv. 4 (slaap)kamers boven en ook 2 badkamers. De brede en diepe veranda was echt belangrijk, drie openslaande deurgroepen liefst. Plus een ruime entreehal, daar kun je tenminste een keer lekker ruim je jas uittrekken zonder je te stoten. Een dubbele voordeur (deuren, kozijnen: Hebo, red.) in plaats van een simpel enkeldeurtje. Dan de rieten kap, nou als deze woning ergens anders had gestaan, hadden wij nu misschien een pannendak gehad maar… dit is Loosdrecht en dus is er rekening gehouden met een beetje Loosdrechtse stijl. We vinden dat riet overigens heel aangenaam en mooi hoor. Een kelder hebben we overwogen maar is eigenlijk helemaal niet nodig, hier moet je dan nog maatregelen tegen vocht nemen. Er is hier uiteraard geheid. De kavel meet ca. 1450 m2, waarvan 1055 m2 grond. Wij parkeren met gemak twee/drie auto’s op eigen grond. We hebben trouwens wel een bescheiden zolder; met een woninginhoud van ca. 900 m3 hebben we dus niets te klagen!” Zo is dat! Ons valt op dat die zolder een leuke vaste trap vanuit een jongenskamer heeft en geen vlizotrap! Dit landhuis/waterhuis heeft van boven gezien een T-vorm, met één schoorsteen (centrale open haard) en twee zgn. wolfseinden. Aan de voorkant bevindt zich nog een mooie uitkomende entree met kamer erboven. Na binnenkomst is er inderdaad een ruime entree. Eenmaal in de woonkamer geniet je direct van de lonkende veranda. Links is dan de woonkamer en rechts vinden we de open keuken. In haar opzet van een U-vorm om de entree lijkt dit landhuis dus op een notariswoning. De lange schuur in de achtertuin heeft trouwens nog een oppervlak van 70 m2. De feitelijke bouwtijd die Presolid Home, na de HSB-fabricage in eigen fabriek, nodig had voor de opbouw is niet veel meer dan vier maanden. Het stucwerk is ter hoogte van de woningplint is open gelaten voor een sintelkleurige baksteen/dito voeg. Er is een betonnen verdiepingsvloer toegepast. De welstand was natuurlijk al snel akkoord. De woning is hier dan ook eigenlijk een (gedeeld) visitekaartje. Beter nog: dit huis ís een veilige haven en tegelijk het visitekaartje ervan!

Presolid Home B.V. Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis