Presolid, passend in de bestaande bebouwing

Jaren’30 bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Renovatie van een huis is een uitdaging. Hoe de bouweisen en het wooncomfort van nú toe te passen op een bestaand huis? Hoe te voorkomen dat de kosten uit de hand lopen? Slopen en nieuw bouwen kan dan een afweging zijn. Maar het ontwerp van het nieuwe huis moet wel tussen de bestaande bebouwing passen.
Annie en Hans ten Have hielden hier rekening mee. Een huis, passend in het bestaande straatbeeld.


Annie en Hans ten Have wonen al hun leven lang in Vaassen. Zo’n drie jaar geleden verkochten zij hun boerderij. Ze lieten een huis bouwen op de plek waar eerst een huis uit de jaren-twintig stond. Een plek tussen de bestaande bebouwing. “We wonen hier nu zo’n twee jaar”, vertellen Annie en Hans ten Have. “Grote meubelstukken en een Friese staartklok zijn meeverhuisd. Dat zijn allemaal familie-stukken die heel lang in de boerderij hebben gestaan. Het was mijn ouderlijke woning”, vertelt Hans. “We hadden een boerenbedrijf met melkkoeien en mestkalveren. Maar we hadden geen opvolger. Het bedrijf hebben we langzaam afgebouwd. De boerderij werd te koop gezet. Het huis, dat hier op deze plek stond, is ongeveer achttien jaar geleden door mij en mijn zuster gekocht. Zij woonde er. Ze kon niet meer alleen wonen en is naar een verpleeghuis gegaan. We wilden het huis niet verkopen. Zo kwamen we op het idee om hier zelf te gaan wonen. Een vriend van ons, die een timmerbedrijf heeft en veel restauratiewerk doet, maakte een inschatting voor renovatie. Of liever gezegd, hij gaf het advies om dat niet te doen. Het was beter om het oude huis te slopen en een nieuw huis te laten bouwen.”

Op zoek naar een bouwbedrijf
Hans: “Onze boerderij was inmiddels verkocht. We woonden tijdelijk in een huurhuis in het dorp. Het was belangrijk om een bouwbedrijf te vinden waaraan we een volledige bouwopdracht konden geven. Want ik heb wel verstand van koeien maar niet van bouwen. Even verder in het dorp zagen we dat er een huis in aanbouw was. Ik zei tegen onze vriend, die ook het advies had gegeven om nieuw te bouwen, ga daar eens kijken wat je van dat bouwbedrijf vindt. Hij was enthousiast. Dat was het bouwbedrijf Presolid Home. Daar kwam nog bij dat één van de collega’s van onze dochter door hetzelfde bedrijf een huis liet bouwen. We hebben dat huis toen bekeken. Voor ons aanleiding om met dit bouwbedrijf te gaan praten.”

Wensen voor het nieuwe huis
Hans: “Het moest een ruime woning worden met op de begane grond een slaapkamer en badkamer. We wilden beneden kunnen wonen. Want trappen lopen wordt voor mij steeds moeilijker. Verder een ruime woonkamer met aansluitend, door middel van schuifdeuren, een leefkeuken. We waren we in onze boerderij een grote keuken gewend. Boven een aantal slaapkamers voor logées en een badkamer. Aan de achtertuin-zijde een overdekt terras. Kortom, een comfortabel huis voor ons beiden.”

Bouwstijl
Annie: “De bouwstijl behoefde niet per se hetzelfde te zijn als het huis dat er stond, maar de bouwstijl moest wel passend zijn tussen de andere huizen. We kozen voor een jaren-dertig bouwstijl. Grote dakoverstekken, rode bakstenen en zwarte dakpannen. Een bouwstijl die ons altijd heeft aangesproken. Door Presolid Home is op basis van deze wensen een eerste ontwerp gemaakt. Na een paar aanpassingen waren we tevreden. De welstandscommissie heeft het ontwerp in één keer goedgekeurd.”

De bouw
“Hans: “Dankzij de bouwwijze in houtskeletbouw was de bouwtijd kort. Binnen negentig werkbare dagen was ons huis gereed. Omdat onze boerderij was verkocht woonden we tijdelijk in een huurhuis. Dat was hier om de hoek. We bekeken elke dag de vorderingen. Ik was onder de indruk hoe precies de planning van de bouw verliep. De werkzaamheden van elke bouwdag waren gepland.”

Het wonen
Annie: “Het is een heerlijk comfortabel huis. Je merkt dat het goed is geïsoleerd. We waren rondom onze boerderij veel ruimte gewend. Toch hebben we vanuit onze achtertuin uitzicht op een kleine weide waar pony’s lopen. Dat heeft toch nog een landelijk karakter, zoals het was op de boerderij.”

De bouwer
Ronny Kosters heeft de bouw begeleid. Hij is projectleider bij Presolid Home. “Het huis is gebouwd in houtskeletbouw. De prefab-elementen, zoals wanden, verdiepingsvloer en dakplaten hebben we in anderhalve dag gemonteerd. Het huis was toen casco-klaar. Door de donkere terugliggende voeg komt de rode handvorm baksteen goed tot zijn recht. Voor de houten overstekken is red cedar gebruikt. De kunststof kozijnen zijn voorzien van driedubbel glas. Dat is extra isolatie. Het is een huis in de jaren-dertig bouwstijl, goed passend in het bestaande straatbeeld .”

Presolid Home B.V. Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis