Van Der Padt & Partners, karakter en charme

Landhuis, Klassieke bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Pal voor de charmante voordeur van de statige woning van Janine en Teunis is een keurige parkeerplaats, langs een dijk aan het Merwedewater. Dit is een indrukwekkende, karaktervolle woning die op een terp lijkt te staan met een naar het water toe aflopend perceel. Aan die zijde kijken we eerst gefascineerd naar het uitzicht en dan pas achterom…wow, nu toont de chique villa mét bordes zich pas echt in volle glorie! Architectenbureau Van der Padt en Partners heeft zich kunnen uitleven maar toch is het ingetogen en nergens ‘too much’. Janine: “Dat was precies wat we wilden. Het mocht best klassiek worden maar zonder overdaad. Stijlelementen zijn waardevol als het niet bijna ‘tuttig’ wordt. Arno (Van der Padt) heeft dat erg goed begrepen. Toen we getipt werden voor deze kavel stond er een niet meer te redden wit huisje op, dat zich zo’n vijf meter dichter bij de weg bevond. Wij wilden meteen al parkeerruimte aan de voorzijde. In de buurt stond een woning waardoor mijn man Teunis zich had laten inspireren. Eenmaal gesproken met die architect kwam er een schets maar verder geen vervolg. Uiteindelijk kwamen bij Van der Padt en Partners Architecten terecht en daar voelden wij ons wel direct thuis! In het eerste ontwerp was een ruim souterrain onder het huis getekend maar wij wilden niet te veel hoogteverschillen en trappen. Toch zijn we blij met het bordes, eronder is een ideale opbergruimte. Het passende tuinhuis is met al die passerende scheepvaart een gouden greep! Onze eigen wensen waren verder: de toepassing van togen binnen en buiten, o.a. bij de voordeur en de hal/living. Teunis heeft affiniteit met details en bouwstijlen; de spekbanden, toepassing van hardsteen, Franse balkons, een passende kleur baksteen en voegenkleur. Dat is allemaal best lastig maar met mooie voorbeelden kom je er samen wel uit.

Het heet een klassieke villa met jaren dertig karakter maar ook met een modern vleugje hier en daar. De welstand was snel klaar: complimenten en niets gewijzigd! Prima, bouwbedrijf Visser realiseerde het op traditionele wijze in tien maanden. Het is allemaal voorspoedig gegaan en wat ons betreft gaan we hier voorlopig niet meer weg haha!” Zelfs wij hebben de grootste moeite om te vertrekken.

Even een nieuw begin
We hadden een mooi huis gezien en dat als uitgangspunt genomen maar met de eerste architect ging het niet lekker. Met Arno van der Padt hadden we meteen een ‘klik’ en de rest leek als vanzelf te gaan. We wilden wel in stijl blijven maar niet overdrijven. Dit is precies goed!

Aanvankelijk was er een fors souterrain onder deze toch al niet kleine woning gepland. Uiteindelijk is dat uit de tekeningen geschrapt; ruimte te over in deze forse woning. Het souterrain is nu een formidabele opbergplek voor de tuinspullen geworden. Het bordes erboven is natuurlijk een superterras. Het tuinhuis aan het water in dezelfde stijl is ook geen slechte plek, zo dunkt ons… De togen in de woning zijn op conto van de bewoonster, beetje romantiek kan nooit kwaad

De Architect aan het woord
Architect: Martin Sterk
Martin Sterk van Van der Padt & Partners is de architect van het huis van Jantine en Teunis.
“Het ontwerp is typisch Hollands classicistisch. Dat was hun wens. Deze bouwstijl past heel goed op de bouwlocatie, een lang smal perceel dat uitkomt op de rivier de Merwede. Er stonden daar vroeger veel huizen in deze bouwstijl. Het perceel is acht meter breed. Dat gaf wel een beperking voor de frontbreedte van het huis. De voor- en achtergevel zijn symmetrisch, met uitzondering van de ingangspartij aan de voorzijde. Een ingetogen portiek met een boog in het metselwerk, versierd met drie sluitstenen. De achterzijde ligt op het zuiden. Je hebt vanaf het verhoogde terras prachtig uitzicht over de rivier. Het terras, of liever gezegd bordes, is met een dubbele trap vanaf de tuin bereikbaar. Onder het terras een souterrain als berging. Aan de oever van de rivier hebben we geheel in stijl een paviljoen ontworpen.
Het is traditionele bouw. Keramische dakpannen. Hardstenen raamdorpels. Rollagen boven de kozijnen, in kop-strekverband gemetseld.

De vooruitstekende rollaag geeft een fraaie horizontale geleding in de gevelcompositie. Door het gebruik van een donkerrode baksteen met een donkere terugliggende voeg krijg het huis een chique uitstraling. Voor de kozijnen, boeidelen en geprofileerde omlijsting van de bakgoten is hardhout gebruikt. De indeling is overzichtelijk, beneden woonkamer met woonkeuken, boven twee slaapkamers, werkkamer, badkamer en toilet. Op de zolder twee slaapkamers.
Een huis in Hollands classicistische stijl met doordachte authentieke details.”

Van der Padt & Partners Architecten B.V.
Van der Padt & Partners Architecten B.V. Bovenkerkseweg 96
3381 KC GIESSENBURG

0184 -651845

www.padtenpartners.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis