NarrativA architecten, gezond en modern ecologisch, biobased wonen

Moderne bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Villa Driemond, van Roel en Vanda met hun twee kinderen, staat in een groene omgeving. De wens om in houtskeletetbouw te bouwen, bracht de eigenaren bij architect Shai van Vlijmen. Hij ontwerpt volgens de principes van ecologisch biobased bouwen, waarbij natuurlijke materialen (en vooral hout) worden gebruikt. Ook heeft de zon veel invloed op de vorm, de indeling en het percentage glas. Al jaren is het zijn weloverwogen en bewuste keuze om ecologisch te ontwerpen en zo gezonder en energiezuiniger te bouwen. Toen Vanda en Roel duidelijk maakten dat zij echt iets bijzonders en out-of-the-box wilden laten bouwen, is het moderne lijnenspel, de terugkomende daklijnen en de schuine element in het ontwerp ontstaan.

 

Deze gezonde, warme, biobased woning laat zien dat je goed kunt zijn voor jezelf, en het milieu. En tegelijkertijd kun je fantastisch mooi en eigentijds wonen. Roel vertelt: “Wij wilden een energiezuinige woning, waarin het architectonisch aspect een belangrijke rol kreeg toebedeeld. Door de welstandscriteria in Amsterdam, konden we niet precies bouwen wat we wilden en hebben we de uiterste grenzen opgezocht. Wij wilden een huis met smoel.”

 

50% hout
Vanda vervolgt: “Soms zijn mensen jaren op zoek naar een kavel en hebben ze veel tijd om na te denken wat ze willen. Maar wij hadden binnen twee maanden een kavel gekocht en nog nauwelijks tijd gehad om onze wensen met betrekking tot een woning te bespreken.” Zij kochten op een voormalig volkstuintjescomplex een kavel van 400 m2 in een relatief groen gebied, dichtbij Amsterdam. De gemeentelijke voorwaarde was dat de woning minimaal voor 50 % uit hout moet bestaan. De keus voor houtskeletbouw was een logische stap.

 

Zon en wind
Bij het ontwerp en de bouw van het huis is nauwkeurig gekeken naar de oriëntatie, de zon en de overheersende windrichting. De zon heeft veel invloed op de vorm en de indeling. Het huis is opgebouwd uit een dampopen houtskeletbouw systeem, dat grotendeels is vervaardigd met elementen die in de timmerfabriek zijn gemaakt. Deze elementen zijn gemaakt van een houten frame met houten platen, en gevuld met natuurlijk isolatiemateriaal. In drie dagen zijnde wind- en waterdichte elementen geplaatst, daarna is er nog zes maanden afgebouwd.

 

Detaillering
In het ontwerp is er niets toevallig, al oogt de woning wel zo. De terugkomende daklijnen, stucwerk én hout op de zijgevels, een gedeelte van het dak met leien en een serie zonnepanelen zijn daar voorbeelden van. Roel: “De zonnepanelen zijn verwerkt in het dakvlak met een optimale hoek van 36 graden. Deze panelen zorgen in combinatie met een warmtepomp en een lage temperatuurverwarming (LTV) voor een behaaglijk binnenklimaat en een zeer lage energierekening.” De woning is een kwartslag gedraaid op de kavel. Als eerste is de kopgevel zichtbaar en de voordeur bevindt zich in de zijgevel. De dakgoot en regenpijpen zijn verborgen achter de houten gevelbekleding. Het regenwater wordt afgevoerd naar de opvangtank onder de grond in de achtertuin. Dit ‘grijswater’ wordt gebruikt om de toiletten mee door te spelen, de wasmachine te laten draaien en om de tuin te besproeien. Roel: “Wij zien Shai als een architect met een grote passie voor biobased bouwen, wat tot nog toe een niche is in Nederland. Het is een huis met karakter geworden waar wij heel comfortabel wonen.” Vanda sluit af met de woorden: “We wonen hier nu al een tijdje en vinden het huis nog steeds heel leuk. Ons huis is apart en ruim en licht van binnen.”

 


architect aan het woord
Shai van Vlijmen, eigenaar van NarrativA architecten

Bij elke project probeert NarrativA architecten een duidelijk narratief/verhaal te gebruiken. Doorgaans is dat even zoeken voordat het juiste concept is gevonden. Mijn eerste ontwerpen waren eenvoudig om binnen het budget te blijven. Al snel bleek dat Roel en Vanda iets bijzonders en out-of-the-box in gedachten hadden, en ze wilden hun budget daarom vergroten. Geen doorsnee woning, maar iets bijzonders. In ieder geval duurzaam! Een duidelijke rol is weggelegd voor de oriëntatie van de woning. Het ontwerp moest van de gemeente voor minimaal 50% uit houtbouw bestaan, met een duurzaam karakter. Het was meteen duidelijk dat er in houtskeletbouw en prefab (elementen in de fabriek gemaakt) gebouwd zou gaan worden. De uitvoering in natuurlijke materialen en strakke details heeft een bijzonder en fraai woonhuis opgeleverd. Er zijn speciale elementen toegevoegd. De beschermende houten buitenlaag is als het ware om het zachte binnenhuis heen gevouwen, vanaf de noordgevel, door het dak, tot aan de zuidgevel. De noordgevel is door deze buitenlaag redelijk gesloten. Een speciaal element is het bouwdeel van donker hout. Aan de noordzijde vormt het element de ingang, met een verbinding naar de eerste verdieping. We hebben gewerkt met het relatief nieuwe product WaxedWood van Foreco om tot mooie tinten te komen. WaxedWood is verduurzaamd hout, ontwikkeld voor een lange levensduur, mooie uitstraling en met een waterafstotende werking. Roel en Vanda hebben gekozen om geen dakoverstek te realiseren aan de zuidgevel. Op deze manier krijgen ze veel meer licht in huis in de wintermaanden.”

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis