EVE Architecten, huis met twee gezichten

Landhuis, Moderne bouwstijl, Vrije architectuur
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

“We wilden niet per se een groot huis, maar wel een huis met veel ruimtes waarin iedereen zich ook terug kan trekken. We wonen er met onze drie kinderen”, vertelt de bewoner. “We hadden wel een idee om zelf een huis te laten bouwen. Maar we dachten, dat doen we later nog wel. Toen kwam deze bouwkavel op onze weg. Een kavel van zo’n 2400 m2 in een kleine nieuwe wijk. De droom van nieuw bouwen kon nú werkelijkheid worden.
Mijn vrouw wilde meer een strakke moderne bouwstijl, ik meer een landelijke. We hebben twee architectenbureaus benaderd. Daar kwamen twee totaal verschillende ontwerpen uit. Uiteindelijk zijn we met het bureau EVE Architecten doorgegaan. Dat bureau heeft in het ontwerp onze wensen samengevoegd. Voor de kleurstelling en materiaalkeuze hadden we een aantal wensen. We wilden robuust eikenhout in het ontwerp verwerkt hebben. Dat vonden we goed bij de landelijke omgeving passen. De kleurstelling wit en zwart. Wit voor de muren en zwarte kozijnen. Deze wilden we graag van staal omdat stalen kozijnen een heel ijl effect geven. Uiteindelijk is het aluminium geworden, maar wel met hetzelfde effect. Een veranda was ook een wens van ons. Ook bij minder warm weer willen we graag, met de buiten open haard aan, buiten zitten. Veel daglicht vonden we ook belangrijk. Grote ramen die tot op het maaiveld doorlopen geven je het gevoel buiten te wonen. De keuze van de vlakke dakpan vonden we heel mooi. Het geeft het huis een strak en modern aanzien. De keuken is een centrale unit. Deze ruimte is aan de andere ruimtes op de begane grond gekoppeld. Dankzij de glazen openslaande binnendeuren heb je niet het gevoel van afgesloten ruimtes.”

 

“Het huis heeft twee verspringende kappen. Onder de kleine kap de grote slaapkamer met een badkamer. Eigenlijk is dit een aparte unit. In het andere deel drie slaapkamers voor de kinderen met een badkamer. Aan de buitenzijde lijkt het een groot huis. Binnen heb je dat gevoel niet. Alle ruimtes zijn op maat. Dat maakt het wonen heel leefbaar en gezellig.”

 

Om het landelijke aspect te benadrukken hebben we voor de entreegevel dikke eikenhouten gebinten toegepast. De grote glasvlakken maken het geheel transparant. De dubbele voordeur past hier qua verhouding goed in.

 

De keuken is een centrale unit. Deze ruimte is aan de andere ruimtes op de begane grond gekoppeld. Dankzij de glazen openslaande binnendeuren heb je niet het gevoel van afgesloten ruimtes.

 

De Architect aan het woord
Architect: Bas Heitkamp

Bas Heitkamp is architect bij EVE Architecten. Hij heeft het huis ontworpen.
Bas: “De opdrachtgevers, waarvoor wij dit ontwerp maakten, wilden een huis dat bij hen past. De stijl zou een mix moeten zijn van strak modern en een landelijk klassiek. Witte gestucte muren en zwarte stalen kozijnen behoorden ook tot de wensen. Op basis van deze ideeën hebben we de eerste ontwerpen gemaakt. We lieten daarin zien dat een combinatie van modern en klassiek heel goed mogelijk is. Dat kun je in het ontwerp, zoals het is uitgevoerd, ook goed terugvinden.
Om het landelijke aspect te benadrukken hebben we voor de entreegevel dikke eikenhouten gebinten toegepast, maar dan wel als strakke elementen eigentijds uitgevoerd. De grote glasvlakken maken het geheel transparant. De dubbele voordeur past hier qua verhouding goed in.
Voor de bouwwijze is een gevelstuc-systeem toegepast. Een systeem waarbij de binnenmuren aan de buitenzijde worden voorzien van twintig centimeter dikke  isolatieplaten. Het stucwerk wordt op deze platen aangebracht. Je krijgt met deze bouwwijze een optimale muurisolatie. De plint van de gevel ligt twee centimeter terug. Daardoor krijgt de gevel een zwevend effect. Voor kozijnen wilden men staal.
Maar voor een goede isolatie bleek dat niet haalbaar. Met staal heb je teveel koudebruggen. We vonden een alternatief in een aluminium profiel. Ondanks de triple beglazing is het aanzicht van de kozijnen maar twee centimeter breed.
Eigenlijk heeft het huis twee gezichten. De voorzijde en achterzijde van het huis zijn verschillend. De voorzijde meer besloten met de dwarskap als entree, de achtergevel heeft een open karakter met twee dakkapellen die als verticale kolommen tot de begane grond doorgezet zijn. De veranda wordt gekarakteriseerd door zware eiken houten gebinten.
Over het resultaat kan ik dit zeggen: Het is een eigentijds huis met een warme uitstraling en stoere details.”

 

EVE Architecten
EVE Architecten Ernst Machstraat 2
7442DL Nijverdal

0548-656950

www.eve-bv.nlBezoek website bedrijf
Kijk ook naar
Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis