Buitenhuis Villabouw, duurzame jaren 30 herenhuis met moderne uitstraling

Jaren’30 bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Nieuwbouwwijk Binnenduin is voorlopig de laatste grote uitbreiding van Beverwijk met mooie royale kavels. Voor Eric en Esther was het dan ook nu of nooit om hun woning in te ruilen voor een grotere woning. Daarmee stonden ze voor de uitdaging om zonder ervaring een huis te realiseren dat voldeed aan de duurzame ambities van de gemeente en hun eigen wensen.

 

Net buiten een wijk met een mix van woningen uit de jaren 30, 70 en 80 staat een groot bord met de tekst ‘Welkom in Binnenduin. Gemeente Beverwijk ontwikkelt historisch tuindersgebied tot duurzame, groene wijk.’ Het is een wat overbodige mededeling; de meeste kavels zijn inmiddels bebouwd met woningen in diverse stijlen. Tegenover de woning waar wij voor komen, lijkt nog een flink stuk grond braak te liggen. Buiten op de oprit staan bewoners Eric en Esther ons al op te wachten. Aan de fraaie woning vallen voor een kennersoog direct verschillende stijlinvloeden op. Typische jaren 30 elementen als grote dakoverstekken, zware raamkozijnen en een ruime erker hebben een moderne twist gekregen door de houten gevelelementen van de bovenverdieping. Het balkon met puntdak boven de erker hint naar een herenhuis. Binnen vertellen Eric en Esther over meer doordachte details die niet direct opvallen, maar de woning wel haar uitstraling en eenheid geven. Maar eerst vertellen ze hoe de woning tot stand is gekomen.

 

Balkon als bijzonder element Esther:
“We woonden in een prima woning in Beverwijk, maar hadden behoefte aan iets meer ruimte. Deze nieuwbouwwijk is voorlopig de laatste grote ontwikkeling van Beverwijk. Vier jaar geleden kwamen wij in de gelegenheid om deze kavel te kopen.” Niet gehinderd door enige ervaring of voorkeur in stijlen, begon hun zoektocht naar wat ze mooi vinden en wie dat zou kunnen realiseren. Eric: “Na wat zoeken op internet waren we er al redelijk snel uit. Een jarendertighuis sprak ons aan, maar dan met een moderne uitstraling. Het mocht ook iets van een herenhuis hebben. Van de gemeente moest het een duurzame uitstraling hebben. Vandaar de houten gevelelementen. We moesten ons ook houden aan een vaste maatvoering. Een uitbreiding kon alleen als het een bijzonder element zou zijn. Dat is het balkon met het dakje erboven geworden.”

 

Meenemen in wat mogelijk is
Eric noemt dan al enkele zaken op die zijn bedacht nadat ze Buitenhuis Villabouw hadden uitgekozen als bouwpartner. Eric: “We zochten een bouwbedrijf dat het hele proces voor ons zou uitvoeren. Bij Buitenhuis Villabouw hadden we drie inspiratiewoningen gezien die pasten binnen het beeld dat wij voor ogen hadden. Er was ook meteen een klik met Jelle van Houwelingen. We zeiden tegen hem: jij moet ons maar meenemen in wat er mogelijk is.” Esther: “Zo is het ook letterlijk gegaan. Hij nam ons mee naar zijn vaste bouwpartners en naar woningen die hij aan het bouwen was. Telkens als we voor belangrijke keuzes stonden adviseerde hij om bij de betreffende bedrijven te gaan kijken.” Eric: “Het belangrijkste was misschien wel dat we niet het gevoel hadden met een traditionele aannemer te maken te hebben, maar met iemand die meegaat in onze beleving en eerlijk en open aangeeft wat wel en niet mogelijk is.”

 

Hoge plafonds
Eric en Esther werden in dat proces steeds enthousiaster en kregen meer en meer helder voor ogen wat ze zelf belangrijk vinden. Esther: “Het hoefde geen overdreven groot huis te worden. Wel vonden we hoge plafonds belangrijk. Die zijn drie meter hoog geworden. In ons vorige huis was de open haard de centrale plek in huis. Dat was nu ook echt een voorwaarde: een open haard die overal vandaan zichtbaar is. Het werd het verbindende element in huis. Niet de televisie, want onze kinderen kijken nog weinig televisie.” De haard is volgens Eric exemplarisch voor de inzet van Buitenhuis. “Die haard is erin gepuzzeld als element ín het huis. We wilden absoluut geen rookkanaal als los element buiten tegen de gevel aan. Door de ingewikkelde kapconstructie was het niet eenvoudig om het rookkanaal aan de binnenkant te houden, maar de tekenaars zijn net zolang bezig geweest tot het wel kon.”

 

Schijnramen
Ze zijn ook enthousiast over de uitstraling van de raampartijen waarin alle kozijnen dezelfde vorm hebben. Eric: “Dat komt door de schijnramen. De kozijnen van de ramen die open kunnen hebben vaak een iets afwijkende vorm. Door ook de vaste ramen de vorm van de openslaande ramen te geven, ontstaat een veel rustiger beeld. Zowel van binnen als van buiten.” Aan de buitenkant is er nog een opvallend doordacht detail. Esther: “De onderkant van de overstekken zijn uit één plaat, maar door de schijngroeven lijkt het alsof het houten delen zijn. Dat heeft toch iets meer stijl.”

 

Industrieel interieur
Gedurende het ontwerp- en bouwproces ontstond steeds meer het beeld hoe het interieur moest worden. De hoge ruimte leent zich goed voor een industriële uitstraling. De vloer is bedekt met natuursteen die door de kleur en structuur lijkt op een houten vloer. Door de maatvoering van 40 bij 170 centimeter en de hoge plinten ontstaat een stoere basis voor grote meubels, zoals een lange, zware tafel en forse banken. Eric: “Het industriële zit ook in de grote grepen aan de deuren, de glazen deur naar de hal en de opvallende lampen.” Esther: “We houden niet van tierelantijnen. Het blijft rustig door de muren in wit en neutrale kleuren te schilderen. De grove houten elementen zijn de verbinding tussen die rust en het industriële.”

 

Verrast door kwaliteit
Sinds ze in 2018 in de woning zijn getrokken, hebben ze alleen maar genoten. Eric: “Dat komt eerst doordat de bouw zo goed is verlopen. We hebben ook na de oplevering geen gedoe gehad. Achteraf zijn we nog steeds verrast door de hoge kwaliteit. Het is kwaliteit die bepalend is voor het wooncomfort.”

 

Jelle van Houwelingen van Buitenhuis Villabouw aan het woord

Waaraan is te zien dat dit een woning is van Buitenhuis Villabouw? “De eenheid in het ontwerp, ondanks verschillende stijlinvloeden en de eigen inbreng van de opdrachtgever: zowel in de architectuur als de detaillering. Als we samen met de opdrachtgever een woning ontwikkelen, nemen wij al details mee waar iemand zelf nog helemaal niet mee bezig is. Raamdecoratie en zonwering wordt bijvoorbeeld gezien als de afwerking aan het eind van het traject. Door het direct mee te nemen, worden dat geen storende toevoegingen, maar deel van het geheel.”

 

Op welke manier is deze woning duurzaam gebouwd en waarom zijn er geen zonnepanelen toegepast?
“Duurzaamheid was een belangrijke factor in deze wijk en de woning zelf. De energieprestatienorm ligt dan ook onder de norm en er is waar mogelijk gebouwd met duurzame materialen. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook het regenwater opgevangen voor de tuin. Zonnepanelen zijn bij sommige woningen een goede oplossing, maar in de meeste gevallen doen ze ronduit afbreuk aan het ontwerp en de uitstraling. Wij proberen bij elke woning te bewijzen dat duurzaamheid en esthetiek echt hand in hand kunnen gaan, zonder concessies.”

 

Hoe komt u met een standaard aanpak tot zo’n unieke woning?
“Wij hebben ons proces vergaand gestandaardiseerd, maar niet onze woningen. Hierdoor krijgt de opdrachtgever juist maximale vrijheid. De rust en het overzicht die voortkomen uit onze werkwijze zorgen voor een stuk ontspanning die zich vertaalt in creatieve oplossingen en bijzondere details. De opdrachtgever staat nooit onder druk, en kan zich bezighouden met één vraag: hoe hij wil wonen. En zelfs daar helpen wij graag bij.”

 

Tekst/ Bert van den Hoogen Fotografie/ Rob Kater

 

BUITENHUIS VILLABOUW Kijk ook naar
Deze pagina delen