Bouwbedrijf Blauhuis, jaren-dertig 
villa in landelijke 
omgeving

Landhuis, Jaren’30 bouwstijl, Klassieke bouwstijl
Naar gegevens woning
Klik op grote foto voor diashow
Lees meer

Vroeger een karakteristiek dorp met lintbebouwing. Friese kop-hals-rompboerderijen langs water en wegen. Het karakter van het dorp is in de loop der tijd veranderd. Toch zijn er nog plekken die sterk doen denken aan vervlogen tijden. Zo’n plek was voor Anneke Blok een uitdaging om een huis te laten bouwen. In Oudehaske, dichtbij Heerenveen.

 

 

We staan in de grote hal. “Een ruime hal was één van onze wensen voor het nieuwe huis”, vertelt Anneke Blok. Zij woont nog maar kort met haar partner en drie kinderen in dit huis. “Ons vorige huis staat hier een paar dorpen verder. Dat is ook een vrijstaand huis maar veel kleiner. We wilden in deze omgeving blijven wonen. Landelijk maar dichtbij uitvalswegen in verband met ons werk. Op deze plek stond een oude boerderij op een groot stuk grond. Een unieke locatie vonden we. Nog landelijk en omzoomd door water. De boerderij hebben we gekocht met de bedoeling om deze te slopen. We wilden per se nieuwbouw. De vergunning om hier een huis te laten bouwen, zoals wij dat wilden, heeft een paar jaar op zich laten wachten. Uiteindelijk kregen we een bouwvergunning voor het huis naar ons idee.”

Wat voor een huis moest het worden ?
“Een huis in de bouwstijl van de jaren-dertig. Groter dan ons vorige huis. Royale ruimtes. Zoals een woonkamer, eetkamer, televisiekamer, speelkamer eetkeuken en boven zes slaapkamers. Een ruim leefhuis.”

Een huis in de stijl van de jaren-dertig. Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?
“Op internet hebben we gezocht naar een architect die veel in de jaren-dertig stijl ontwerpt. We kwamen op de site van Z-Wonen terecht. Jan Robijn is de architect. Hem hebben we gevraagd een ontwerp te maken op basis van onze wensen. De eerste schetsontwerpen verschillen weinig van hoe het huis uiteindelijk is geworden. De grote schoorsteen was in het eerste ontwerp midden op het dak geprojecteerd. Wij vonden het mooier om dit prominente element in de zijgevel te laten uitkomen. De ingangspartij was voorzien van een overkapping en een grote halfronde dubbele deur. De ingang is nu inspringend en heeft een rechte dubbele deur.”

Wat zijn de bijzondere kenmerken?
“Het is een echt jaren-dertig huis geworden. Als je een huis gaat bouwen in deze stijl dan moet je ook tot in de details materialen gebruiken die toen ook werden gebruikt.
Ook binnen hebben we elementen uit de jaren-dertig periode toegepast. Zoals schuif-deuren met glas-in-lood ramen. De inrichting werd door interieur-styliste Esther Bolt (Livin’color,
www.livincolor.nl ) gedaan. Het interieur is, als contrast op de jaren-dertig-stijl, eigentijds. Daar zijn we heel tevreden over.”

———————————————————————————————————————————————————-

De bouwer
“Bouwbedrijf Blauhuis bouwde het huis in Oudehaske. Jacob de Booij is directeur van dit bedrijf. “Jacob de Booij: “Blauhuis is gespecialiseerd in het bouwen van huizen onder architectuur. We hebben een werkwijze ontwikkeld die voor een opdrachtgever overzichtelijk en kostenbesparend is.”

Hoe werkt die?
“Door een aantal architecten hebben we ontwerpen laten maken in diverse bouwstijlen. Die dienen als voorbeeld voor een opdrachtgever. Men kan zich dan een beeld vormen en bepalen welke bouwstijl het meest aanspreekt. Op basis van de wensen van een opdrachtgever maken wij een begroting die binnen het budget past. Daarna gaat een architect de eerste schetsontwerpen maken. Dan heb je meteen een ontwerp dat past binnen het budget. De uitwerking van het ontwerp doen we in eigen huis. Zo kunnen we met lagere kosten een onder architectuur gebouwd huis aanbieden. We zijn gespecialiseerd in houtskeletbouw.”

Is het ontwerp van dit huis ook op deze wijze tot stand gekomen?
“Deze opdrachtgevers wisten precies welke bouwstijl zij wilden. Een huis helemaal in de jaren-dertig stijl. De architect heeft dat heel goed begrepen. Het is een bijzonder huis geworden. Tot in de details helemaal in de bouwstijl van toen. De materialen zijn zorgvuldig uitgezocht. Voor de gevel is een handgevormde baksteen gekozen uit de Vogelensangh steenfabriek. De steen is niet gevoegd maar met een zwarte doorstrijkmortel gemetseld. Daardoor komt het karakter van de baksteen extra naar voren. Voor het dak een traditionele ‘blauw gesmoorde’ dakpan. De kozijnen zijn van hardhout met driedubbele beglazing. De detailleringen zijn kenmerkend voor de bouwstijl, zoals daklijsten met grote overstek, hardstenen vensterbanken en raamdorpels. De grote schoorsteen is een karakteristiek element in het ontwerp.”

 

———————————————————————————————————————————————————-

 Deze pagina delen
Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis