Bouwbedrijf Gorate | Kenmerken van de Twentse bouwstijl

Ze woonden eerst aan de overkant van de weg. Door een ‘rood voor rood’-regeling kwam een bouwkavel vrij. John en Kirsten lieten daarop een huis bouwen, verwant aan de bouwstijl van een Saksische boerderij. Zij wonen nu, samen met hun drie kinderen, ruim een half jaar in hun nieuwe huis.

De bel naast de dubbele voordeur hoeven we niet in te drukken. De deur gaat met een zwaai open. John en Kirsten verwachten ons. Vanuit de ruime hal komen we in de woonkeuken. Door het grote raam uitzicht op de weidse omgeving. “Voor dit uitzicht hebben we deze plek gekozen”, zegt John. “We woonden aan de overkant van de weg. Op deze plek stonden grote boerenschuren. Door een ‘rood voor rood’-regeling’ kwam een bouwkavel vrij. We speelden al lang met het idee om een huis te laten bouwen.”

Welke bouwstijl hadden jullie voor ogen?

“In elk geval een bouwstijl die in de omgeving past. Er staan in deze buurt boerderijen in Saksische bouwstijl, ook wel Twentse bouwstijl genoemd. Onder andere herkenbaar aan de houten topgevel. Dat element wilden we graag in het ontwerp zien. De dakbedekking moest van riet zijn.”

Hoe is het ontwerp ontstaan?

“We wilden een ruim huis met aan de achterkant veel glaspartijen en de voorkant meer gesloten met het oog op onze privacy. De plattegrond hebben we zelf bedacht. Bouwbedrijf Gorate heeft het gebouwd. Het ontwerp is van architect Richard Brok van bureau ‘Silverwonen’.”

Wat waren de wensen voor de indeling?

“Het is een groot huis, maar we wilden wel overzichtelijke ruimtes. Het moest knus zijn. Beneden zijn er verschillende vertrekken. Een leefkeuken, zitkamer en een speelkamer voor de kinderen. In de aanbouw een werkkamer en garage. Boven vier slaapkamers en twee badkamers. Op de zolderverdieping is nog een mogelijkheid voor een kamer. Maar dat gaan we later invullen.’

Is de bouwwijze houtskeletbouw?

“Ja, maar wel met en speciale manier van isoleren. Het is een zogenaamd ‘damp open’ systeem. De isolatiematerialen hebben vochtregulerende eigenschappen. Dankzij deze ‘damp open constructie’ wordt een ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmte regulering. En prettig leefklimaat, dat merk je heel goed.”

    

Wat zijn de speciale kenmerken?

“Het ontwerp kenmerkt zich door de in elkaar overlopende kappen, verbonden door twee kopgevels met een antracietkleurige topgevel. In de stijl van een Saksische boerderij. Voor het versterken van een horizontale belijning zijn onder het hout van de topgevel eikenhouten balken aangebracht. Eikenhout ook voor de dubbele voordeur. Het vergrijzen van het eikenhout zal straks samen met het vergrijzen van de rieten kap tot een mooie eenheid leiden. De nok van de kappen is van aluminium. Dit geeft het ontwerp een modern en strak karakter. De wanden van de dakkapellen en de uitbouw aan de achterzijde zijn met zink bekleed. Heel bijzonder vinden we de keuze voor de baksteen. Het is een combinatie van een waalformaat en dikformaat, gemetseld zonder voeg. Deze rode bakstenen zijn speciaal op kleur besteld. De antraciet-kleurige houten kozijnen zijn voorzien van aluminium vensterbanken in dezelfde kleurstelling. Dat maakt het tot een eenheid. Het met een tussenlid verbonden bijgebouw is bekleed met donker eiken. aan de buitenzijde lijkt het op een schuur in landelijke stijl. aan de tuinzijde hebben we een grote veranda.”

Jullie wonen nu zo’n halfjaar hier. Hoe bevalt het?

“We genieten elke dag. Eigenlijk hebben we het gevoel dat we hier al veel langer wonen. Het huis ademt rust uit. Het is een heerlijk leefhuis met veel ruimtes waarin we ons helemaal thuis voelen.”

Meer over de architect

Bouwbedrijf Gorate
Kaagstraat 1
8102 GZ Raalte
0546-572025 info@gorate.nl
www.gorate.nl

Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Jurriaan Huting

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Kavel & Huis.

Bestel nu een proefnummer Kavel & Huis